Pages

Wednesday, March 7, 2012

SILENT

Assalamualaikum.

wah. blog berhabuk. lama gila xbukak. hewhewhew. ok dh. xpyh nk gedik.
haih haih haih.
sebelum tmbh lg haih. better ak panjatkan kesyukuran kpd Allah swt diatas nikmat yg xputus2 dicurahkan kpd ak dan keluarga. alhamdulillah. alhamdulillah. alhamdulillah.

manusia.
manusia skrg instead of bersimpati dan mengasihani org yg dalam musibah, skrg ni bukan lg bersimpati. tp dlm bahasa kasarnya, PADAN MUKA. im not joking. cuba try pg patahkan kaki or tangan anda. in a month or 2, cuba tgk berapa ramai lg yg akan bersimpati pada anda, and be there for you. bg semangat kpd anda. i bet, u guys boleh kira berapa org kan. this post is not like to raise a sympathy or attention seeking process. but, this post ni mmg nk utarakan sikap manusia skrg.

instead of "takpee,,,kuatkan semangat, nnti2 ok la tu".
 manusia skrg prefer "alah,bila nk sembuhnya?".
instead of "rehatla baik2,jgnla duk kesana kesini lg".
 manusia skrg prefer "la.xsembuh2 lg?lama dh kot".
instead of "makan ubat elok2,ikut turutan,br cpt smbh."
 manusia skrg prefer "alah,sikit je tuh.mkn ubat xmkn ubt sama je ak tgk".

ini fitrah manusia skrg. "bila nk sembuh?" jawapan tu Tuhan saja yg tahu. bukan dlm kawalan kita semua tuh. org sakit kalau ada kuasa nk sembuhkn diri sendiri, on the spot nk sembuh terus.tny la org kt hospital tu, yg duduk ICU especially, "bila nk sembuh?" apa dorg boleh jwb? silap2 naik tongkat atas kepala anda yg bertanya mcm tu. come on. fikir dgn otak yg waras sikit bila bertanya tuh.

persoalan kedua. "la.xsembuh2 lg?lama dh kot". macam hujah di atas. lama atau cepat. bergantung pd izin Allah swt. kita dh ikhtiar mcm2. pg jumpa doktor tu, doktor ni. telan itu, telan ini. buat exercise itu ini. semuanya Kunfayakun. kalau Tuhan xizinkan utk sembuh, ikhtiar la mcm2 mana pun, kita xakan sembuh. kepercayaan pd Tuhan itu penting. siapala kita nk mengawal itu semua. Allahuakbar. Allah maha besar.

persoalan ketiga. "alah,sikit je tuh.mkn ubat xmkn ubt sama je ak tgk". mkn ubt xmkn ubt sama je. guys, really? itu mcm ayat org xde agama. itu namanya ikhtiar. bunyi mcm frust je ayt tu. sabarlah. jgn bersedih. Tuhan dh bg kita kesenangan dh lama dh kt kita kan. tiba masa kita utk susah pulak. Tuhan itu Maha Adil. masa kita senang, org lain susah, tkde pulak kita bersimpati pd org lain kan? masa kita susah ni, semua bnda nk bising.

teruskanla mengata, mencaci, mencela, menghina org yg dlm musibah. lupa ke doa org ditimpa musibah tu makbul doanya? lupa ke? kalau org yg ditimpa musibah tu, berdoa anda ditimpa musibah lg teruk dr musibah dia. nk ke? xnk kan. lgpun, berdoa keburukan org lain xmakbul kan. seronokla mengata org kan. tkpela.kesabaran msh tinggi.alhamdulillah.teruskan mengata kpd org ditimpa musibah. tp ingt2 la. Tuhan byr cash skrg. lambat laun anda akan ditimpa musibah, baru la anda sedar apa yg telah anda lakukan sebelum ini kan.

terima kasih kepada yg masih xjemu2 bg semangat, nasihat. u know who u are. xoxo.


kadang2 SENYAP jauh lebih baik dr berkata2.



renung2kan.








Saturday, November 26, 2011

good night semua







i salute junior2, atau rakan sebaya atau senior yg hebat2 update blog dorg. warna warni sana sini. fancy fancy lg. ak xreti nk godek2 benda alah ni. hihik..

kepada anda sekaliannnn.. ye, anda!

SELAMAT MALAM!
have a good nice sleep!
TAKE CARE, girls!


sigh

سلام  لك
  
mana nk mula ni? tiap2 kali nk menuleh ni tiap kali tu ak akan start dgn "mana nk mula".

haishh..

pernah xrasa penat? penat rasa letih. ok.ayat rajinikanth keluar dh. penat yg mcm ni. penat tu menurut kamus dewan edisi inami, penat tu satu perasaan apabila kita penat buat sesuatu. contohnya. "penatlaa buat bla3" penatla makan, penatla minum,penatla itu.penatla ini.ok.dats common penat la.etceli ak pun xtau apa motif ak tulis psl penat.tp ak cuma nk ckp ak penat.penat rasa takut.penat kuatkan diri.penat tabahkan diri.penat hidup dlm ketakutan. penat. penat. penat. hmm. so far kerja ok. ak suka. cuma ak xsuka suasana kwsn rumah ni. suasana mcm 'mendung', 'redup'. suasana yg bila ak kena sentiasa berhati2. bukan tkut jatuh. bukan tkut luka. cuma takut yg lebih besar. yes. Allah SWT masih melindungi ak dr segala bahaya, segala bahana, segala bala, segala bencana. Allahdulillah. setinggi tinggi syukur dipanjatkan kepada Allah SWT. kdg2 ak terpikir gak, ak ni termasuk dlm kategori xbersyukur ke?? apakah Tuhan akan membenci aku dgn ak duk rasa xpuas hati 24jam nih. Allahuakbar.  Allahuakbar. Allahuakbar. Jangan Kau jauhkan aku dan keluarga aku dr rahmatMu Ya Allah. aku bersyukur ak dpt kerja kt situ. ak syukur. ikhlas ckp, mmg sgt2 bersyukur. sgt2. and then, dpt plak kena keja shift. Allahuakbar. 2minggu dlm sebulan. mknanya 2 mggu dlm sebulan ak naik teksi pkul 6pagi pg keja. turun lif sorg2. ya Allah. keberanian dan pelindungan ak mohon dariMu Ya Allah. bila sampai ofis, ak sgt bersyukur. hari tu dah hampirr2 nk eksiden. nauzubillah. hampir2. pkck teksi tu syok sgt sembang. psl kawen, psl bf, psl bla3. itu pun 1 hal. then blik kerja pkul 3,4,5 mlm2 pkul 10,11 br ad org kt rumah. itu kalau ada. kalau tkde. pndai2 la jwb. bangla,myanmar,indon,name it! semua ada kanan kiri rumah. Allah je tahu mcm mana ak tkut. kalau hantu, baca2 ayat Quran, insyaallah dia lari. kalau manusia? nauzubillah. menyesal xproceed taekwondo smpai black belt. ok. buat lawak lg inani. nak je rasa resign lusa then balik kg, tanam jagung, bela ayam. ini serius. korg pernah rasa INSECURE mcm ni? pernah? pernah? pernah duduk dlm keadaan mcm ni? jauh dr family? then keja pg2 mcm tu? then mlm2 tkde org kt rumah? then tido2 ayam? then bgn pkul 5.30 pg then pg keja? turun lif sorg2? pkul 6 pg? pernahhhh? kalau xpernah korg xkan paham. korg akan kata THIS IS ANOTHER ANNOYING POST FROM INANI. sila tekan butang pangkah kt atas kalau rasa post ni xberbaloi korg baca. ak bukan nk kejar kaya dgn berapa org readers ak. so, xberminat nk baca, kutuk2 belakang, ure SO WELCOME to get out from this page. hahhh.. tu diaa., pjg wo post kali ni. gian kan. lama xbelog2 nihhh..

Wednesday, April 27, 2011

... cleared things up ...

ok. i wrote this out of nothing. out for feelings to laser2 sape2 ok.

i want to make things clear la ok. tired of hearing people talking shit bout me, bout who am i now.ok


1. me n my parents xkesah lgsg ak nk keja luar or dalam kelantan.

ok. crystal clear statement. ok. private or government sector pun xkesah.
ok? ok la.dh mls la nk cite2 kt org mslh ak, perasaan ak sbb masih xdpt keje semua.
kwn2 lain semua dh keje,dh merasa gaji besar,gaji sendiri. fine la.
xde sikit pun perasaan jeles. ok. honestly. itu rezeki dia. ok.
ok la.mls la nk ckp byk2,nk explain everything psl family matters, psl rezeki ak pd org lain semua.
ckp ni,org kata ni.ckp itu,kata ini. mls la.ok? ak dh make things clear kt sini.
so,nk ckp apa pun lepas ni,go on. go ahead la.malas. bila ak xbercerita, org kata ak SOMBONG, xamik kisah psl kwn2.
tp bila bercerita, makian, cacian, hinaan yg ak dpt. good job people. korg semua mmg kawan yg bgus.
okay. sy diam. diam dan senyum xperlu kata apa2.

2. sy hide semua info di fb pd SEMUA org.

ni pun jd hal ke wey??? ak punya privacy, ak punya hal la.
xpyh nk ckp byk la.bosan tau x. jgnla cepat melatah ckp, 'oh,inani hide everything dr ak,ak nk hide sama la.baru pdn muka inani'
come on! fikir scr intelek boleh x? okla.xslhkan korg sgt la klau xfikir scr intelek pun,mmg kerajaan kita pun
mmg ajar rakyat berfikir secara tak intelek. ok?
sy hide semua info di fb pd SEMUA org.ok? i make thing clear now.

allah haii. bnda2 ni pun nk jd hal ke??  bnda2 yg masuk dlm entry blog ak mmg bnda yg bukan skali, dua kali ak dgr dgn telinga ak sndiri. ok? dh muak ak dgr. fine. ak diam la lps2 ni.

Thursday, April 7, 2011

... cuba jaya ...










... :)) ...

i sound silly if i cakak luai w/ my kelantanese fellow
enuf said.
HAHA.
dh klau makan budu,mgaku jelah.
ak rilek je cakak kelate,nk cakak2 luai ngn ak..
luga tau dak.luga.
xpehe,sila refer sapo2 pehe.
HAHA

Wednesday, April 6, 2011

... lab rat ...

hey hi.

where shud i start. ok. i do believe that 1st child to any parents is not much than just like a 'lab rat'. if the 'experiment' goes well,then it is considered that ure lucky. BUT. in my case, im categorized in the 2nd case. the unlucky one. the unlucky case. this is a very comfort case where if ure in this case, ure not much just like a pampered, spoiled, moron human being. trust me. if ure in this case, ur life is like a honeymoon all the time. i repeat. all the time. u cant do this,this, n this, just because ur parents, esp ur dad just love u so much that u cant even do a single mistake. wise men said, 'we learned from our mistake.that's the best teacher'. but in this 2nd type case, ull never got a chance to make a single mistake. or even a little tiny, 'onion slice', bacteria-size-like mistake AT ALL. so, at d end of the day, ure nothing. totally nothing. because u know nothing about life. trust me. if u had at least 1 chance to reflect ur life, just do whatever it takes to be a NORMAL human. because if u never did something to reflect it when u got that chance, u r gonna be a LOOSER for the rest of ur life.