Wednesday, March 7, 2012

SILENT

Assalamualaikum.

wah. blog berhabuk. lama gila xbukak. hewhewhew. ok dh. xpyh nk gedik.
haih haih haih.
sebelum tmbh lg haih. better ak panjatkan kesyukuran kpd Allah swt diatas nikmat yg xputus2 dicurahkan kpd ak dan keluarga. alhamdulillah. alhamdulillah. alhamdulillah.

manusia.
manusia skrg instead of bersimpati dan mengasihani org yg dalam musibah, skrg ni bukan lg bersimpati. tp dlm bahasa kasarnya, PADAN MUKA. im not joking. cuba try pg patahkan kaki or tangan anda. in a month or 2, cuba tgk berapa ramai lg yg akan bersimpati pada anda, and be there for you. bg semangat kpd anda. i bet, u guys boleh kira berapa org kan. this post is not like to raise a sympathy or attention seeking process. but, this post ni mmg nk utarakan sikap manusia skrg.

instead of "takpee,,,kuatkan semangat, nnti2 ok la tu".
 manusia skrg prefer "alah,bila nk sembuhnya?".
instead of "rehatla baik2,jgnla duk kesana kesini lg".
 manusia skrg prefer "la.xsembuh2 lg?lama dh kot".
instead of "makan ubat elok2,ikut turutan,br cpt smbh."
 manusia skrg prefer "alah,sikit je tuh.mkn ubat xmkn ubt sama je ak tgk".

ini fitrah manusia skrg. "bila nk sembuh?" jawapan tu Tuhan saja yg tahu. bukan dlm kawalan kita semua tuh. org sakit kalau ada kuasa nk sembuhkn diri sendiri, on the spot nk sembuh terus.tny la org kt hospital tu, yg duduk ICU especially, "bila nk sembuh?" apa dorg boleh jwb? silap2 naik tongkat atas kepala anda yg bertanya mcm tu. come on. fikir dgn otak yg waras sikit bila bertanya tuh.

persoalan kedua. "la.xsembuh2 lg?lama dh kot". macam hujah di atas. lama atau cepat. bergantung pd izin Allah swt. kita dh ikhtiar mcm2. pg jumpa doktor tu, doktor ni. telan itu, telan ini. buat exercise itu ini. semuanya Kunfayakun. kalau Tuhan xizinkan utk sembuh, ikhtiar la mcm2 mana pun, kita xakan sembuh. kepercayaan pd Tuhan itu penting. siapala kita nk mengawal itu semua. Allahuakbar. Allah maha besar.

persoalan ketiga. "alah,sikit je tuh.mkn ubat xmkn ubt sama je ak tgk". mkn ubt xmkn ubt sama je. guys, really? itu mcm ayat org xde agama. itu namanya ikhtiar. bunyi mcm frust je ayt tu. sabarlah. jgn bersedih. Tuhan dh bg kita kesenangan dh lama dh kt kita kan. tiba masa kita utk susah pulak. Tuhan itu Maha Adil. masa kita senang, org lain susah, tkde pulak kita bersimpati pd org lain kan? masa kita susah ni, semua bnda nk bising.

teruskanla mengata, mencaci, mencela, menghina org yg dlm musibah. lupa ke doa org ditimpa musibah tu makbul doanya? lupa ke? kalau org yg ditimpa musibah tu, berdoa anda ditimpa musibah lg teruk dr musibah dia. nk ke? xnk kan. lgpun, berdoa keburukan org lain xmakbul kan. seronokla mengata org kan. tkpela.kesabaran msh tinggi.alhamdulillah.teruskan mengata kpd org ditimpa musibah. tp ingt2 la. Tuhan byr cash skrg. lambat laun anda akan ditimpa musibah, baru la anda sedar apa yg telah anda lakukan sebelum ini kan.

terima kasih kepada yg masih xjemu2 bg semangat, nasihat. u know who u are. xoxo.


kadang2 SENYAP jauh lebih baik dr berkata2.



renung2kan.








0 comments:

Post a Comment